Jalkapallo kukoistaa Keski-Amerikassa

Nicaragua, Costa Rica, Honduras, Panama. Miksi tällaiset Suomea hyvin paljon pienemmät maat menestyvät jalkapallossa niin hyvin? Ei ole mikään salaisuus, että äsken mainitsemamme maat eivät varsinaisesti ole kovin kehittyneitä, sillä maita vaivaa loputon köyhyys sekä infrastruktuurien täydellinen puuttuminen. Karuista olosuhteista huolimatta Costa Rican, Hondurasin sekä Panaman tyyppiset maat pelaavat lähes poikkeuksetta jalkapallon MM-kisoissa, mutta Suomi ei vielä koskaan ole näihin karkeloihin onnistunut karsimaan. Tämä tuokin mieleen yhden mielenkiintoisen kysymyksen, joka liittyy intohimoon sekä asenteeseen. On nimittäin täysin fakta, että esimerkiksi Suomella on huomattavasti enemmän resursseja laittaa valmennukseen, joukkueen kehittämiseen sekä harjoitusolosuhteisiin, kuin esimerkiksi Nicaragualla. Voiko asia sitten olla yksinkertaisesti sellainen, että Keski-Amerikan maat suhtautuvat jalkapalloon intohimoisemmin ja näin auttaa heitä menestymään?

Jotta ymmärtäisimme näitä maita hieman paremmin, otetaan ne yksitellen tarkasteluun. 

Nicaragua

Nicaragua on kirjaimellisesti Keski-Amerikassa (Costa Rican, Hondurasin sekä El Salvadorin välissä) sijaitseva valtio, jonka asukasluku on n. 5,8 miljoonaa. Keski-Amerikan “kannas” on oikeastaan tarkempi kuvaus maan maantieteellisestä sijainnista, sillä kouluissa opetettava maantieto kertoo, että Nicaragua on Pohjois-Amerikassa. 

Nicaragua oli aikoinaan, useita satoja vuosia sitten, Espanjan siirtomaa, jonka vuoksi maassa on vahvat espanjalaiset sekä latinalaiset juuret sekä perinteet. Moni suomalainen ei kuitenkaan tiedä, että teknisesti Nicaragua sekä Suomi ovat edelleenkin sodassa keskenään. Kyllä, luit aivan oikein. Onneksi seuraava väittämä on vain teknisesti oikein, eikä maiden välillä ole sen kummempaa kitkaa. Toisen maailmansodan aikaan Nicaragua julisti Suomea vastaan sodan, koska Suomi ei suostunut osallistumaan rauhanneuvotteluihin, jossa Nicaragua oli osallisena. Väittämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi klassista “legendaa”, sillä asiaa tarkistettiin valtioiden korkeaa johtoa myöten vuonna 1970 eikä todisteista sodan julistamiselle koskaan löydetty. 

Nicaraguan jalkapallomaajoukkue pelaa ottelunsa Nicaraguan National Football Stadiumilla, ja joukkue pelaa usein joko sinisessä tai valkoisessa peliasussa. 

Panama

Panama sijaitsee maantieteellisesti Nicaraguan alapuolella ja jakaa rajojaan mm. Costa Rican kanssa. Panama on suurinpiirtein neljän (4) miljoonan asukkaan valtio, joka on pelannut mm. jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2018. Suorituksena tätä voidaan pitää jopa historiallisen kovana, sillä Panama on hyvin pieni ja piskuinen valtio, jonka pinta-ala on lähes puolet pienempi kuin esimerkiksi Suomella. 

Panaman jalkapallomaajoukkue pääsi karsintojen kautta vuoden 2018 MM-lopputurnaukseen, mutta kyyti siellä oli erittäin kylmää. Osittain siitäkin syystä, että joukkuetta ei arpaonni juurikaan hellinyt ja samaan lohkoon valikoitui Englanti, Belgia sekä Tunisia. Vaikka Tunisia ei varsinaisesti jalkapallon suurmaa ole, Englanti ja Belgia sen sijaan ovat. Panama hävisi kaikki kolme otteluaan maalierolla 2-11 ja ei näin ollen päässyt lohkovaiheesta etenemään. Maalle MM-kisapaikka oli kuitenkin valtava piristysruiske ja Panaman jalkapallo onkin ottanut huimia harppauksia eteenpäin vuoden 2018 jälkeen. Maalla on lupaavia junioreita, ja jalkapalloa sekä sen ympärillä pyörivää infrastruktuuria pyritään kehittämään koko ajan eteenpäin. 

Keski-Amerikan maat vedonlyönnin kohteena

Panama, Honduras, Nicaragua, El Salvador sekä Costa Rica ovat usein vedonlyöjille herkullisia kohteita, sillä kertoimenlaskijat eivät aina välttämättä ole niin hyvin kartalla siitä, minkälaisia voimasuhteita joukkueiden välillä on. Mikäli teet kotiläksysi hyvin, voit päästä pelaamaan jopa isojakin ylikertoimia, mikäli kertoimia tarjoava nettikasino ei ole ollut kunnolla hereillä. 

Ylikertoimia sekä isoja valikoimia vedonlyönnin eri kohteista pääset vertailemaan monilla eri sivustoilla. Kyseisille sivustoille on valikoitu Euroopan parhaimpia vedonvälittäjiä, jotka tarjoavat päivittäisellä tasolla jopa tuhansia erilaisia vedonlyöntikohteita, Keski-Amerikan jalkapallo-ottelut mukaanlukien! 

3 thoughts on “Jalkapallo kukoistaa Keski-Amerikassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *