Lomakohteena Nicaragua

Nicaraguasta löytyy kaikkea mitä unelmalomalta saattaa toivoa: sykähdyttävän kauniita rantoja, vehreää luontoa, vilkasta kaupunkielämää, ystävällisiä ihmisiä ja rennon letkeää latinotunnelmaa. Nicaragua onkin Keski-Amerikan helmi, jonka yhä useampi matkailija valitsee matkakohteekseen. Eikä ihme. Maan edullinen hintataso, upea luonto, monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet ja paikallinen kulttuuri muodostavat lumoavan yhdistelmän, jolle moni matkailija menettää sydämensä ja jota massaturismi ei vielä toistaiseksi ole pilannut.

Nicaragua pähkinänkuoressa

Nicaragua on Keski-Amerikan suurin maa, joka sijaitsee kahden valtameren välissä, rajoittuen pohjoisessa Hondurasiin ja etelässä Costa Ricaan. Vajaan kuuden miljoonan asukkaan väestöllään Nicaragua on Keski-Amerikan harvimpaan asuttu maa, mutta silti täynnä elämää ja kiehtovaa historiaa, mitä tulee maan kulttuuriin ja maantieteeseen. Molempia on muokannut voimakkaasti Nicaraguan luonto tulivuorineen sekä pitkä siirtomaahistoria, josta voi lukea lisää ”Nicaraguan historia” -artikkelista.

Nicaraguan siirtomaahistoria Espanjan alusmaana näkyy monilla tavoin vielä tänäkin päivänä. Maan virallinen kieli on espanja, jota puhuu äidinkielenään yli 90% väestöstä. Reilu puolet väestöstä on katolilaisia ja neljännes kuuluu protestantteihin. Vaiheikas historia kuvastuu myös väestössä: enemmistö kuuluu mestitseihin (69%), alkuperäisen intiaaniväestön muodostaessa maan pienimmän vähemmistön (5%). Loppuosa väestöstä on joko eurooppalaista (17%) tai afrikkalaista (9%) syntyperää. Maan virallinen valuutta on córdoba (NIO).

Rantalomaa, värikästä siirtomaa-arkkitehtuuria ja tulivuoria

Nicaragua oli pitkään Keski-Amerikan varjeltu salaisuus, jonne suuntasivat vain rohkeat reppumatkailijat. Vuosien mittaan maasta on kuitenkin kehkeytynyt yhä suositumpi lomakohde myös perheille ja varttuneemmalle väelle. Reppureissaajien ja halpojen retkeilymajojen rinnalle on noussut korkeatasoisia hotelleja ja turisteille suunnattuja palveluita, joista jokainen löytää kukkarolleen sopivan vaihtoehdon. Vaikka turistit ovatkin löytäneet tiensä Nicaraguaan, maasta löytyy edelleen lukuisia paikkoja, joissa saa kosketuksen aitoon, paikalliseen kulttuuriin.

Useimmat matkailijat eivät juurikaan viipyile Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa vaan jatkavat matkaansa kohti muita kohteita. Kaupunkikulttuurista kiinnostuneet jatkavat yleensä Granadaan ja Leóniin, joiden värikäs siirtomaa-arkkitehtuuri aukioineen ja katedraaleineen hurmaa kävijänsä rappioromantiikallaan. Surffauksesta, sukeltamisesta ja aurinkolomasta innostuneet suuntaavat kohti San Juan del Suria, josta on kehkeytynyt suosittu rantakohde. Patikoijat vastaavasti ottavat nokan kohti Nicaraguajärveä ja kuvankaunista Ometepen saarta, joiden ympäristöstä löytyy lukuisia vaellusmahdollisuuksia.

Milloin on paras aika matkustaa Nicaraguaan?

Nicaragua jakautuu kolmeen, selkeästi erilaiseen vyöhykkeeseen. Itään mentäessä ilmasto muuttuu rannikon tuntumassa trooppiseksi, mikä tarkoittaa päivittäisiä sadekuuroja. Tämä vyöhyke on harvaan asuttu ja siellä sijaitsee Keski-Amerikan laajimmat sademetsäalueet. Pohjoista kohti mentäessä maisema taasen muuttuu vuoristomaiseksi, tehden ilmastostakin hieman lauhkeamman. Sisämaasta alkava hedelmällinen alankoalue nuorine tulivuorineen jatkuu aina läntiselle rannikolle asti. Tältä vyöhykkeeltä löytyy myös Nicaraguanjärvi, joka on Keski-Amerikan suurin järvi.

Nicaraguaan voi periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, riippuen siitä mihin päin maata haluaa matkustaa ja mitä haluaa ensisijaisesti lomansa aikana tehdä. Ilmastoa määrittää kaksi vuodenaikaa, joka jakautuu sadekauteen ja kuivaan kauteen. Kuivakausi kestää Tyynenmeren puolella marraskuusta toukokuulle, jolloin matkailijoita hellii auringonpaiste ja miellyttävät lämpötilat. Tämä ajankohta on paras valinta etenkin jos mielessä on rantalomailua ja vuoristovaeltamista Nicaraguan luontokohteissa.

Matkustaminen Nicaraguaan ja liikkuminen maan sisällä

Suomesta ei tehdä suoria reittilentoja Nicaraguaan, vaan maahan saapuminen edellyttää tavallisesti yhdestä kolmeen välilaskua. Etenkin maan pääkaupunkiin Managuaan on helppo löytää vaihtoyhteyksiä ja suurin osa turisteista saapuukin maahan tätä kautta. Suosituimmat matkailukuukaudet sijoittuvat meidän talviaikaan, jolloin Nicaraguassa on kuivakausi meneillään. Tällöin myös lentolippujen, hotellien ja erinäisten matkailupalveluiden hinnat ovat korkeampia. Sadekauden aikaan hintataso on luonnollisesti halvempi ja lentolippujen hinnatkin maltillisia.

Nicaraguassa edullisin tapa liikkua paikasta toiseen on vanhoilla koulubusseilla. Kattava bussiverkosto takaa sen, että matkustaminen lähelle tai kauemmas onnistuu pikkurahalla, tosin paikallisbussit ovat yleensä täyteen pakattuja ja ilman mukavuuksia. Tunnelmaa tosin löytyy senkin edestä! Mikäli tämä vaihtoehto ei sytytä, turistikohteiden väliä ajavat lukuisat yksityiset minipakettiautot. Tämä vaihtoehto maksaa selvästi enemmän, mutta niissä matka taittuu miellyttävästi pienemmällä porukalla ja ilmastoidussa autossa.

Mitä kannattaa huomioida Nicaraguaan matkustettaessa?

Vaikka Nicaraguan talous on kasvanut tasaisesti viime vuosina, maa kuuluu edelleen Latinalaisen Amerikan köyhimpiin maihin. Etenkin Managuassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa esiintyy jonkin verran taskuvarkauksia. Pääsääntöisesti kuitenkin pärjää käyttämällä tervettä maalaisjärkeä ja harjoittamalla yleistä varovaisuutta. Tämän lisäksi Nicaraguassa matkustaminen, asioiden hoitaminen ja kommunikointi paikallisten kanssa on huomattavasti helpompaa mikäli espanjan kielen taito on hallussa edes auttavasti. Varsinkin turistialueiden ulkopuolella harva osaa englantia.

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Nicaraguaan mikäli matka kestää alle 90 päivää. Uusimmat tiedot viisumikäytännöistä ja -hinnoista kannattaa kuitenkin tarkastaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, koska toisinaan käytännöt saattavat muuttua ilman etukäteisvaroitusta. Myös matkavakuutuksen ottamista suositellaan kaikille matkailijoille ja rokotussuositukset on hyvä selvittää etukäteen. Kannattaa myös muistaa, että Nicaragua sijaitsee mannerlaatan reuna-alueella, joten maanjäristykset ovat verrattain yleisiä.

Lopuksi

Olipa toivomuslistallasi sitten tulivuorelle kiipeämistä, riippumatossa chillailua upealla hiekkarannalla, sademetsäretkiä tai tutustumista värikkääseen siirtomaa-arkkitehtuuriin, Nicaraguasta löytyy nämä kaikki. Maa viehättää monipuolisella tarjonnallaan, huikealla luonnollaan, edullisella hintatasollaan ja lämpimällä tunnelmallaan, joka toivottaa matkailijat tervetulleeksi. Massaturismi ei vielä ole ottanut niskalenkkiä Nicaraguasta, joten maa sopii lomakohteeksi etenkin aitoa tunnelmaa etsiville matkailijoille. Eikä paikallinen rommikaan ole kuulemma hassumpaa – jotkut väittävät sitä jopa maailman parhaaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *