Nicaragua – tervetuloa kahvin, vallankumouksen tuulien ja Tyynenmeren äärelle

Tervetuloa tutustumaan Keski-Amerikan suurimpaan valtioon, joka on vasta avautumassa matkailulle. Maa on kärsinyt vuosikausien ajan epävakaista poliittisista oloista, joiden takia sen kehitys on taantunutta. Siitä huolimatta, tai ehkäpä juuri osaksi sen takia, maassa matkailleet kertovat poikkeuksetta hurmaavan ystävällisistä paikallisista, lumoavista luontoelämyksistä ja latinokulttuurin mukaansa tempaavista rytmeistä. Nicaraguasta puuttuvat vielä massaturismin haittapuolet, ja sen kätköistä löytyy lukuisia mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Maa Hondurasin ja Costa Rican kannaksella

Maa lepää korkealla kannaksella Hondurasin ja Costa Rican välissä, ja sen pitkä rantaviiva rajoittuu toisella puolella Karibianmereen ja toisella laidalla Tyyneenmereen. Maassa on lukuisia aktiivisia tulivuoria, ja sille ovat ominaista suuret järvet, kuten Keski-Amerikan suurin, Nicaraguajärvi. Maassa vuorottelevat ylänköalueet, ja vehreät trooppiset laaksot. Trooppinen ilmasto on miellyttävä, eikä siinä ole kovin suuria vaihteluita. Upeat kansallispuistot, koralliriutat ja hiekkarannat odottavat seikkailijoita.

Suurin osa eli noin 70 prosenttia nicaragualaisista kuulu mestitseihin, jotka ovat valkoihoisten ja intiaanien jälkeläisiä. Lopuilla kansasta juuret ovat kaukana Euroopassa tai Afrikassa. Maassa pärjää hyvin espanjalla ja englannilla, mutta tämäkin riippuu alueesta. Tietyillä paikkakunnilla puhutaan intiaanikielien murteita. Nicaragualaisista suurin osa on katolilaisia, mutta huomattava ryhmä ovat myös protestantit ja ateistit. Maan kaupungeissa voi hengittää siirtomaahenkeä arkkitehtuurin ansiosta.

Ristiriitojen maa

Maa on noussut hitaasti, mutta varmasti äärettömästä köyhyydestä. Maan poliittista tilannetta on seurattu tiiviisti myös Suomessa jo 70-luvulla, jolloin monien sympatiat olivat nicaragualaisten puolella vallankumouksen melskeissä. Kaatunut diktatuuri loi uskoa parempaan tulevaisuuteen, ja moni toivoi paikallisten pystyvän rakentamaan vihdoin oikeudenmukaisemman yhteiskunnan. Toisin kävi, ja maassa on vallinnut viime vuosiin asti vaihteleva poliittinen myrsky, jonka siemen on suurissa elintasoeroissa ja korruption kulttuurissa.

Huolimatta poliittisista myllerryksistä, maa on Keski-Amerikan turvallisimpia ja turistit otetaan lämpimästi vastaan. Suurissa kaupungeissa esiintyy ryöstöjä, kuten muissakin maissa mutta erityisesti pienemmillä paikkakunnilla matkailija voi olla melko huoleton. Nicaragua kuuluu tämän hetken nouseviin kohteisiin, joissa seikkailevat nyt trendikkäät reissaajat, mutta tulevaisuudessa maan odotetaan aukeavan laajemmassa mittakaavassa kaikille lomalaisille. Nicaraguaan kannattaa siis matkustaa nyt, ennen suurempien massojen saapumista.

Nicaraguan kaupungit

Maan mielenkiintoisimmista kohteista voit lukea tarkemmin kohdasta ”Lomalle Nicaraguaan”. Nicaragua järven rannalla sijaitsee viehättävä Granadan kaupunki, jonka arkkitehtuuri muistuttaa espanjalaisten siirtomaa-ajasta. Hevosvossikat, värikkäät rappioromanttiset talot ja kapeat mukulakivikadut luovat kaupunkiin upeat puitteet. Lähellä sijaitseva Omatepe-saari on loistava lomakohde, jonne on mahdollista matkustaa lautalla. Leon Viejon rauniokaupunki kuuluu Unescon maailmaperintökohteisiin. Kaupunki hylättiin 1600-luvulla läheisen tulivuoren purkauksen vuoksi ja asukkaat muuttivat lähelle rakennettuun uuteen kaupunkiin.

Maan kulttuurin ja taiteen kehtona pidetään Masayan kaupunkia, joka on tuhoutunut osittain vuonna 2000 sattuneessa maanjäristyksessä. Tunnelma kaupungissa on mielenkiintoinen, sillä keskustan vaurioista on korjattu vain osa. Kaupungin käsityöläisyyden keskus on Mercado Artesanias-alue, jossa on mahdollista tutustua paikallisten käsityöläisten työskentelyyn ja ostaa upeita taidetöitä. Maan pääkaupunki Managua jakaa mielipiteitä, muttei nouse tunnelmaltaan ja turvallisuuden näkökulmasta edellä mainittujen tasolle.

Miten Nicaraguaan voi matkustaa?

Ennen matkaa on hyvä tutustua Ulkoministeriön matkustustiedotteeseen. Se neuvoo matkalaisia varovaisuuteen erityisesti isoissa kaupungeissa, ja rajaa muutamia kohteita, kuten Hondurasin rajan turvallisten paikkojen ulkopuolelle. Suuressa maassa elintaso- ja kulttuurierot ovat kuitenkin valtavia, ja sen vuoksi lomaa suunnittelevan on hyvä tutustua kunnolla Nicaraguan menneisyyteen ja nykypäivään. Tämä sivusto avaa näkövinkkelin maahan, joka on melko tuntematon monille. Lukemalla Nicaraguan historiasta ja ruokakulttuurista nousee matkakuume hetkessä.

Nicaraguaan ei järjestetä Suomesta valmiita matkoja, joten maahan tutustuminen vaatii omatoimisuutta. Finnairin kautta voi kysellä lentoja maan pääkaupunkiin Managuaan, ja esimerkiksi Kilroyn kautta on mahdollista kysellä erilaisia tarjouspaketteja. Suomalainen ei tarvitse maahan viisumia, mutta passin tulee olla voimassa vielä puoli vuotta matkan jälkeen. Paras matkustuskausi ajoittuu kuivaan kauteen eli joulukuun ja huhtikuun välille. Sadekaudella maan yli pyyhkivät toisinaan vaaralliset hurrikaanituulet ja rankkasateet.

Rommia ja kahvia

Nicaraguaa on autettu ylös köyhyydestä kehitysavun turvin, ja nykyisin myös ulkonicaragualaisten rahalähetyksiä pidetään kallisarvoisina taloustilanteen heilahtelujen vuoksi. Mitä Nicaraguassa kannattaa maistella, ja mitä hankkia kotiin viemisiksi? Nicaraguan kulttuuri ja Nicaragualainen ruoka osuus valottavat tarkemmin maan menneisyyttä ja herkkuja. Paikalliset käsityöt ja suotuisan ilmaston mahdollistamat hedelmäsadot ovat lomalaisten suosikkeja. Maan talous on kasvanut tasaisesti, ja sen veturina ovat olleet kaivostoiminta, maatalous ja rakentaminen.

Saamme Suomeenkin maukasta nicaragualaista kahvia, ja se kuuluu maan tärkeisiin vientituotteisiin. Kahvin ohella maasta viedään ulkomaille naudanlihaa, tupakkaa ja banaaneja. Niiden lisäksi tärkeisiin vientiartikkeleihin kuuluvat tekstiilituotteet ja elintarvikkeet. Rakenteellisesta köyhyydestä huolimatta matkailijoita lämmittää paikallisten aitous ja lämpö. Nicaraguassa ihmisillä on edelleen aikaa istuskella ja nauttia toisten seurasta, ja matkailijoiden mukaan lämminhenkinen yhteisöllisyys on yksi maan parhaimpia puolia.

Matkustaisinko jo huomenna?

Tyynenmeren pauhaavat aallot, trooppinen lempeä lämpö ja hedelmälliset laaksot, jotka notkuvat tuoreita hedelmiä, matkustaisinko jo huomenna? Nicaragua on monipuolinen matkailumaa, jossa voi sukeltaa, palata siirtomaa-ajan historian juurille, ratsastaa valkohiekkaisella rannalla, ihailla upeaa tulivuorijonoa ja tutustua rappioromanttisiin kaupunkeihin. Hinnat ovat edulliset, ja palvelu lämminhenkistä. Matkailijan tulee kuitenkin muistaa, että maa on melko konservatiivinen ja taistelu oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta ei ole vielä päättynyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *