Nicaragualainen seuraa ja harrastaa urheilua

Kuten kaikkialla maailmassa, myös Nicaraguassa harrastetaan urheilua. Nicaragua on köyhä maa, ja siellä on puutetta lähes kaikesta. Ainoat ammattilaisurheilijat löytyvät maan kansallislajin eli baseballin parista. Baseball onkin ylivoimaisesti seuratuin ja suosituin maassa harrastettavista lajeista. Myös jalkapallo on suosittu laji Nicaraguassa. Sen jalkapallomaajoukkue oli FIFA-ranking sijalla 100 toukokuussa 2017. Maassa on lähes 1 300 seurajoukkuetta, ja niissä pelaa jopa 120 000 rekisteröitynyttä pelaajaa.

Olympialaisiin Nicaragua on osallistunut vuodesta 1968, mutta ei ole saanut vielä yhtäkään mitalia. Suurimmalla joukkueella, 26 urheilijaa, se on osallistunut vuonna 1996 kun maa osallistui olympiabaseballiin. Muina vuosina Nicaragua on osallistunut kisoihin 5-15 urheilijan joukkueilla. Maassa järjestetään myös kahdesti vuodessa omat ”Olimpipitos”-olympialaiset, ajatuksena maan lasten ja nuorten itseluottamuksen ja persoonallisuuden kehittäminen tarkoituksena saada nuoret integroitumaan yhteiskuntaan.

Baseball on Nicaraguan kansallisurheilulaji

Nicaraguassa on ammattilaispelaajien baseball liiga, alun perin nimeltään Liga de Béisbol Profesional Nacional, nyttemmin la I Liga Profesional, jossa pelaa neljä joukkuetta, Tigres de Chinandega, Leones de León, Indios del Bóer ja Gigantes de Rivas. Liiga on perustettu 3.3. 1956 ja siihen kuului ensi alkuun vain kaksi joukkuetta. Kaudesta 2012-13 lähtien Liiga on osallistunut latinalaisen Amerikan sarjapeleihin. Kausi kestää lokakuusta tammikuuhun.

La I Liga Profesionalin joukkueet on viime vuosina pärjännyt latinalaisen Amerikan sarjassa sangen hyvin. Tigres de Chinandega on voittanut sarjan kahdesti, 2017 ja 2018. Gigantes de Rivas voitti vuonna 2016 ja tämän vuoden mestari oli Leones de León. Ammattilaisstadionien ulkopuolella pelaaminen on kuitenkin köyhää. Jopa itse peliväline joudutaan usein improvisoimaan, ja Nicaraguassa voidaankin nähdä pelattavan vaikkapa greipillä tai jopa kivillä.

Vulcano Boarding, Nicaraguan erikoisuus

Volcano boarding eli tulivuorilautailu tapahtuu Cerro Negro -tulivuoren rinteillä lähellä Leónin kaupunkia. Osallistujat kiipeävät oppaan johdolla tuulista polkua tulivuoren kraatterin näköalapaikalle, josta näkyy lumoava tulivuorten ketju aina kaukaisuudessa näkyvälle San Cristobalille asti. Monet Nicaraguan tulivuorista ovat aktiivisia, ja niiden syvältä kuuluvan jyrinän voi toisinaan kuulla. Tulivuorilautailua harrastetaan tulivuoren ulkorinteellä, mutta pelottomimmat matkailija voivat kiivetä myös alas savuavaan kraatteriin.

Tulivuorilautailuun käytetään yleensä laminoitua puuta, jossa on kahva edessä ja takana. Kun kaikilla osallistujilla on kirkkaanoranssit asut päällä ja suojalasit silmillä, opas antaa viimeiset ohjeet, mitä on odotettavissa ja miten pitää toimia. Eri reiteillä saavuttaa eri nopeuden. Lautailijan vauhti voi olla jopa 60 km/h tai enemmänkin, epävirallinen ennätys on 97 km/h. Vakavia onnettomuuksia ei ole tapahtunut ja kokemus on vaivan väärti.

Vesiurheilu Nicaraguassa

Koska Nicaragualla on pitkälti lämpimän meren rantaviivaa, tarjoutuu vesiurheiluun ja uintiin upeat mahdollisuudet. Surffaus ja snorklaus ovat ehdottomasti ikimuistoisia elämyksiä Nicaraguan rannikolla. Snorklaillessa näkee toinen toistaan kauniimpia valtameren kalalajeja ja saattaa päästä jopa uimaan delfiinien ympäröimänä. Surffaukseen ison meren aallot ovat mitä mahtavimpia, ja Nicaragua kehuskeleekin yli kolmellasadalla tuulisella päivällä vuodessa, jolloin off shore -aallot kuljettavat lautaa vauhdikkaasti.

Kalastus kuuluu ehdottomasti Nicaraguan vesiurheilulajien parhaaseen antiin. Nicaragua eroaa muista upeista alueista sikäli, että sen vesialueiden mahdollisuudet urheilukalastukseen on vasta hiljattain ymmärretty, ja urheilukalastajat pääsevät lähes neitseellisille vesille. Luontainen kalakanta on edelleen tallella ja alueella onkin kaikenkokoista ja -näköistä kalastettavaa. Nicaraguan rannikko kuhisee kalastajia oikeastaan vain syyskuun 13. ja 14. päivä, jolloin järjestetään Sabalo and Robalo Fishing Tournament.

Hevospoolo

Hevospooloa sanotaan kuninkaallisten lajiksi, ja sillä on Nicaraguassa jo pitkähköt perinteet, koska lajia on harrastettu aina 50-luvulta asti. Pelissä kokee varsinaisen adrenaliiniryöpyn, kun pienikin virhearvio saattaa muuttua kohtalokkaaksi 12 tai 14 ratsukon laukatessa jopa 60 km/h appelsiinin kokoisen valkoisen pallon perässä mailat heiluen. Laji vaatii todellista hevosmiestaitoa ja ratsun ja ratsastaja saumatonta yhteistyötä. Pooloa harrastetaan etupäässä Xolotlánin rannikolla.

Nyrkkeilyä seurataan tiiviisti

Nyrkkeilyn sanotaan olevan Nicaraguan toiseksi suosituin urheilulaji baseballin jälkeen. Nicaragualla on nyrkkeilyn maailmamestareita, kuten Alexis Argüello ja Ricardo Mayorga. Oman käden kautta kuollut Arguello oli suorastaan kansallissankari, ja yksi maailman huippunyrkkeilijöistä 1970- ja 1980-luvuilla. Myös Román González on voittanut uransa aikana valtaliiton mestaruusvyön neljässä eri painoluokassa. Syntyperältään nicaragualainen vaikkakin nykyään Yhdysvaltojen kansalainen on myös 1990 syntynyt Randy Caballero, joka edustaa nyrkkeilijöiden nuorempaa sukupolvea.

Nicaragua olympialaisissa

Nicaraguan kansallinen olympiakomitea perustettiin vuonna 1959 ja heti samana vuonna maa hyväksyttiin kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi. Nicaragua on osallistunut kaikkiin kesäolympialaisiin alkaen Meksikon kisoista vuonna 1968, mutta jäänyt ainakin toistaiseksi ilman mitalisaalista, joskin baseballjoukkue saavutti neljännen sijan vuoden 1996 Atlantan kisoissa. Nicaraguan lajeja ovat baseballin lisäksi olleet yleisurheilu, painonnosto, judo, pyöräily, uinti, ammunta, taekwondo, paini ja tietenkin nyrkkeily.

Lopuksi

Nicaragua on kovia kokenut maa, joka tunnetaan monista köyhyyden tuomista ongelmistaan. Kuitenkin myös Nicaraguassa on tiedostettu urheilun merkitys niin kansallisen kuin yksilökohtaisen yhteishengen luojana ja itsetunnon kohentajana, ja maahan onkin luotu kahdesti vuodessa järjestettävät nuorten olympialaiset. Vaikka turismi ei tällä hetkellä maassa kukoista, on siellä luotu innovatiivisuutta osoittaen eksoottisiakin harrastusmahdollisuuksia matkailijoille. Nicaraguan upea luonto sademetsineen ja tulivuorineen on ehdottomasti houkutteleva ympäristö urheilumatkailuun.

One thought on “Nicaragualainen seuraa ja harrastaa urheilua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *