Nicaraguan kulttuuri

Nicaraguan kulttuuria leimaa kahtiajako: Nicaraguan länsiosan asuttivat aikoinaan maahan saapuneet espanjalaiset, kun maan itäosat olivat ennen brittiläinen protektoraatti. Näin ollen länsiosan kulttuuri on samankaltaista kuin muissakin amerikkalaisissa espanjankielisissä maissa. Itäosan kulttuuri puolestaan muistuttaa muiden Britannian siirtomaiden kulttuuria – esimerkkinä mainittakoon Jamaika, Belize ja Caymansaaret. Maan itäosissa puhutaan espanjan lisäksi englantia sekä kotoperäisiä kieliä. Nicaraguan itäosan kulttuuri on saanut vaikutteita myös Afrikasta.

Kuten muissakin Latinalaisen Amerikan maissa, myös Nicaraguassa arvokkuus eli ”dignidad” on tärkeää. Kansallisella ylpeydellä on merkittävä sija nicaragualaisten elämässä. Tähän mennessä kaiken kaikkiaan 14 henkilöä on saanut kansallissankarin tai -sankarittaren arvonimen. Kansallisankariksi tai -sankarittareksi voidaan nimittää kuolemansa jälkeen sellainen henkilö, joka on merkittävällä tavalla auttanut maata saavuttamaan itsenäisyyden tai joka on työskennellyt varmistaakseen Nicaraguan pysymisen itsenäisenä.

Musiikki

Nicaragualaiseen musiikkiin ovat vaikuttaneet alkuperäiskansat, eurooppalaiset valloittajat ja orjat. Musiikkityylit vaihtelevat alueellisesti. Karibianmeren rannikolla kaikuvat afrikkalaiset ja kotoperäiset vaikutteet, Tyynenmeren puolella taas musiikin katsotaan olevat sekoitus kotoperäistä ja espanjalaista kulttuuria. Pohjoisessa ja keskisessä osassa Nicaraguaa musiikissa on enemmän eurooppalaista sävyä, koska seuduilla asuu merkittävä määrä eurooppalaisia, erityisesti saksalaisia. Nicaragualaisen musiikin isänä mainitaan Alejandro Vega Matus, joka sävelsi uskonnollisia, romanttisia kuin modernejakin teoksia.

Nicaraguan Karibian rannikko on tunnettu suositusta Palo de Mayo – tanssimusiikista, joka on eloisaa ja aistillista ja joka liittyy erityisesti toukokuussa vietettävään festivaaliin. Nicaraguan garifuna-yhteisö tunnetaan suositusta punta-musiikistaan. Trovan kaltaisia rytmejä käytettiin sodan jälkeen 1970- ja 1980-luvuilla ilmaisemaan mm. sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja isänmaallisuutta. Nicaragualaiseen musiikkiin kuuluu olennaisesti marimba, jota soitetaan poikkeuksellisesti siten, että muusikko istuu ja pitää marimbaa polviensa päällä.

Tanssi

Esimerkkejä nicaragualaisesta folkloresta ovat paikallisten suojeluspyhimysten juhlissa esitetty musiikki ja tanssi. Näissä juhlissa yhdistyvät espanjalainen siirtomaa-ajan vaikutus ja kotoperäiset juhliin liittyvät elementit. Em. Palo de Mayon lisäksi esimerkkejä perinteisistä nicaragualaisista tansseista ovat Diriambasta peräisin olevat El Viejo y La Vieja ja Toro Huaco. El Viejo y La Vieja -tanssiin liittyy oma erityinen rytminsä. Toro Huacoa varten pukeudutaan värikkäisiin vaatteisiin ja kasvot peitetään naamiolla.

Satiirinen draama El Güegüense oli ensimmäinen nicaragualainen kirjallinen teos, joka on syntynyt eurooppalaisen vaikutuksen alettua. El Güegüensea pidetään yhtenä Latinalaisen Amerikan leimallisimpana siirtomaa-ajan ilmentymänä ja nicaragualaisen folkloren mestariteoksena, joka yhdistää musiikkia, tanssia ja teatteria. Teosta esitetään Pyhän Sebastianin juhlien aikaan Diriambassa ja Saint Annessa. El Güegüensea pidetään parhaimpana Nicaraguan kansan, kielen ja tapojen luonnehtijana. Vuonna 2005 Unesco julisti näytelmän tärkeäksi Nicaraguan folkloren edustajaksi.

Kirjallisuus

Kirjallisuudella, ja erityisesti runoudella, on ollut tärkeä rooli nicaragualaisessa kulttuurissa. Niin Margaret Randall kuin Salman Rushdiekin ovat todenneet runoilijoiden erityisen aseman nicaragualaisen kulttuurin historiassa. Myös useat vallankumousjohtajat ovat kirjailijoita, jotka ovat julkaisseet teoksiaan. Esimerkkinä mainittakoon Tomás Borge sekä presidentti Daniel Ortega. Ensimmäinen merkittävä teos nicaragualaisessa kirjallisuudessa oli jo edellä mainittu El Güegüense. Nykykirjailijoista runoilija Gioconda Belli on arvostettu sadan tärkeimmän 1900-luvun runoilijan joukkoon.

Nicaraguan kuuluisin runoilija on Rubén Darío, jonka voidaan sanoa olevan Nicaraguan kulttuurin ikoni. Hän loi uuden tyylin, modernismin, niin Nicaraguan kuin espanjankieliseenkin kulttuuriin. Daríon teoksia on käännetty lukuisille kielille. Darío on arvostettu koko maassa, tästä kertoo sekin, että hänen kuvansa koristaa sadan córdoban seteliä. Lisäksi hänen syntymäpaikkakuntansa on nimetty hänen mukaansa. Monen modernin runoilijan esikuvana ja inspiraationa ovat edelleen Daríon teokset.

Käsityöt

Nicaragualainen taide tulee esille pikemminkin käyttöesineissä kuin esimerkiksi graafisessa ilmaisussa. Nykytaide käsityön muodossa on useimmiten nahkatöitä, keramiikkaa ja kudottuja vaatekappaleita. Monet artesaanit tapaavat työskennellä ryhmissä, jolloin heidän tuotteensa saavuttavat laajemman yleisön ja niitä on helpompaa saada kaupaksi. Ehkäpä tunnetuin artesaanien markkinapaikka on Masayassa, jossa päätuote on erittäin laadukas riippumatto – toki tarjolla on paljon muitakin taidokkaasti käsintehtyjä tuotteita.

Keramiikka

Metallioksideilla koristeltuja keramiikkaesineitä käytettiin esikolumbisena aikana uskonnollisissa seremonioissa. Ne koristeltiin kokonaan, pohjaa myöten. Espanjalaisten valloittajien aikana näiden keramiikkaesineiden tekeminen kiellettiin, koska niitä pidettiin pakanallisina. Aina 1970-luvulle asti savea työstettiin paljaaksi käyttökeramiikaksi. San Juan de Orienteen perustettiin koulutuskeskus, jossa opetetaan keramiikan valmistusta ja koristelua. Keramiikan valmistamismenetelmät eivät ole kovin paljoa muuttuneet vuosisatojen aikana. Karkeasta punasavesta syntyy kaunis koristeltu pinta ja työt ovat hyvin tunnusomaisia.

Maailmanperintökohteet

Nicaraguassa on kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: León Viejo ja Leónin katedraali. León Viejo on rauniokaupunki, joka perustettiin vuonna 1524. Kaupunki jouduttiin hylkäämään vuonna 1610 läheisen Momotombon tulivuoren alkaessa purkautua. Leónin katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1747 ja se valmistui 1800-luvun alussa. Sen on suunnitellut guatemalalainen arkkitehti Diego José de Porres Esquivel. Katedraali itsessään ilmaisee hienostuneesti muutosta barokista neoklassiseen arkkitehtuuriin.

Arkkitehtuuri

Nicaraguan arkkitehtuuri on uskomattoman monimuotoista. Suurelta osin suurimpien kaupunkien arkkitehtuuriin on vaikuttanut maan historia. Ne on rakennettu pääosin yhden tai kahden arkkitehtuurityylin mukaisesti. Monissa Nicaraguan kaupungeissa näkyy siirtomaa-ajan arkkitehtuuri. Toisaalta Nicaraguan arkkitehtuurissa tulee esille myös moderni rakentaminen, joka vähitellen valtaa jalansijaa tietyissä kaupungeissa. Moderneja rakennuksia on yleisesti ottaen rakennettu nuorempiin kaupunkeihin tai niihin kaupunkeihin, jotka ovat kärsineet jonkinlaisesta luonnonkatastrofista.

One thought on “Nicaraguan kulttuuri

  • April 5, 2021 at 12:19 pm
    Permalink

    I like the valuable info you provide in your articles. I抣l bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I抣l learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *