Nicaraguan naapurimaat

Nicaraguan pohjoispuolella sijaitseva Hondurasin tasavalta on pääosin vuoristomaisemaa, lukuun ottamatta kahta alavampaa kaistaletta rannikoilla. Asukkaita Hondurasissa on n. 8,7 miljoonaa. Virallisena kielenä toimii espanja, mutta myös englannilla pärjää etenkin rannikolla. Hondurasin pääkaupunki on Tegucigalpa, joka on samalla myös maan suurin kaupunki vajaalla miljoonalla asukkaallaan. Hondurasin historia ulottuu kauas ja se on erittäin värikäs eikä sodiltakaan ole vältytty.

Hondurasin historia

Mayat asuttivat Hondurasin länsiosaa jo 400-luvulla. Kristoffer Kolumbus nimesi 1502 maan sen syvien rannikkovesien mukaan Hondurasiksi pohjautuen espanjan kielen sanaan ”hondura”, joka tarkoittaa syvyyttä ja julisti sen kuuluvaksi Espanjalle. Honduras kuuluikin Espanjalle seuraavat 300 vuotta, kunnes maa julistautui itsenäiseksi 1821. Tämän jälkeen Honduras kuului hetken ensin Meksikon keisarikuntaan sekä myöhemmin Keski-Amerikan liittotasavaltaan itsenäistyen kuitenkin kokonaan 1840.

Yhdysvalloilla on merkittävä osansa Hondurasin historiassa, sillä 1800- luvun loppupuolella maan talous oli käytännössä katsoen kokonaan yhdysvaltalaisten yritysten hallussa. Pohjoisrannikon banaaniplantaaseja ja ulkomaan vientiä hallitsi etenkin amerikkalainen United Fruit Company. 1950-luvulle asti Hondurasissa oli useita vallankaappauksia sekä sisällissota 1924. Hondurasin ja El Salvadorin välille syttyi myös kuusi päivää kestänyt sota v. 1969, joka sai alkunsa jalkapallon MM-karsintaottelusta.

Hondurasin luonto

Hondurasissa riittää vuoristoa. Korkein huippu, Cerio las Minas on 2 849 metriä korkea. Alueella on myös muutamia toimivia tulivuoria. Naapurimaahansa Nicaraguaan verrattuna Hondurasissa sataa vähemmän, etenkin Karibianmeren puoleisella rannikolla. Syynä tähän on rannikon suuntaus. Sateita on pääasiassa talvisin. Hondurasin tärkein, Karibianmereen laskeva joki Ulùa on 400 km pitkä. Puusto on vuoristosta johtuen pääosin tammea ja mäntyä, mutta pohjoisrannikolta löytyy myös sademetsää.

Luonto on Hondurasin tärkein matkailuvaltti. Hondurasissa on useita kansallispuistoja, joita pyritään jatkuvasti kehittämään matkailua silmällä pitäen. Hondurasin luonnossa elää myös monia harvinaisia eläinlajeja, kuten tapiireja ja kierteishäntäapinoita sekä suuria kissapetoja, kuten jaguaareja ja puumia. Myös linnusto on runsas, yli 700 erilaista lajia. Luonto voi olla toisinaan myös arvaamaton. Alueelle on iskenyt pahoja hurrikaaneja vuosina 1974 ja 1998.

Kulttuuri ja väestö

Hondurasilaisessa kulttuurissa on nähtävissä sekoitusta eurooppalaisesta, afrikkalaisesta ja intiaanikulttuurista. Maassa pystyy vierailemaan Mayojen aikaisilla raunioilla, joita on jäljellä vielä useita. Hondurasissa protestanttien, katolisten ja uskonnottomien osuus on lähes yhtä suuri katolilaisuuden vähentyessä voimakkaasti 70-luvulta näihin päiviin. Suuri osa katolisista on kääntynyt protestanteiksi. Kuten muussakin kulttuurissa, myös keittiössä on nähtävissä eri alkuperää olevien kansojen sulautuminen yhteen. Keittiössä pääraaka-aineena toimivat pavut ja maissitortillat.

Kulttuuriin vaikuttaa myös melko voimakkaasti Yhdysvaltojen pitkä historia Hondurasissa, ja monet Hondurasilaiset haluavatkin jollain lailla korostaa kuuluvansa Latinalaisen Amerikan maihin ja olevansa erilaisia kuin yhdysvaltalaiset. Suurin osa väestöstä on mestitsejä, intiaanien ja espanjalaisten jälkeläisiä. Kansalaiset ovat ylpeitä intiaanijuuristaan ja espanjaa puhuvat paikalliset, joiden suvussa on intiaaneja, myös kutsuvat itseään intiaaneiksi. Musiikissa ja kirjallisuudessa on yhtymää espanjalaiseen yhteisöön.

Costa Rica

Nicaraguan etelänaapuri Costa Rica on poikkeuksellinen valtio etenkin luonnonsuojelun kannalta. Se pitää hallussaan kärkisijaa suojeltujen alueiden määrässä verrattuna mihinkään muuhun maahan. Maan 32 kansallispuistossa riittää paljon nähtävää, kuten kauniita maisemia rantoineen sekä erilaisia kiinnostavia eläimiä, esimerkiksi uhanalaiset kissaeläimet jaguarundi ja oselotti. Costa Ricalle kuuluu myös Unescon maailmanperintöluettelossa oleva Kookossaari. Kaikkiaan Costa Ricassa on suojelualueita huimat 186 kappaletta.

Costa Ricassa on asukkaita noin 4,8 miljoonaa, joista pääkaupunki San Joséssa asuu noin 330 000. Costa Rican asukkaiden elintaso on huomattavasti korkeampi kuin muilla alueen mailla. Hyvä taloustilanne selittyy osaltaan runsailla sateilla ja hedelmällisellä maaperällä sekä maan hyvällä sijainnilla Keski-Amerikan markkinoita ajatellen. Aiemmin maataloudesta eläneen Costa Rican teknologia on kehittynyt huippuunsa ja talous on teollistunut ja monipuolistunut.

Costa Rican historia ja kulttuuri

Nicaraguan naapureista Costa Rican historia on huomattavasti rauhallisempi kuin toisen naapurimaa Hondurasin. Costa Rican historia ulottuu aina 10 000 vuoden taakse, jolta ajalta on löydetty ensimmäisiä merkkejä asutuksesta. 1500- luvulla Costa Rica siirtyi Espanjan hallinnoimaksi aiempien guaymi-intiaanien sijaan. Costa Rican kehitys oli melko rauhaisaa 1800- luvulle saakka. Kahvinviljelyn tultua Costa Ricaan Kuubasta 1808, alkoi maassa syntyä jonkin verran luokkaeroja.

Keski-Amerikan valtioista Costa Rica on kaikkein espanjalaisin. Asukkaista lähes 4/5 on taustaltaan eurooppalaisia loppujen ollessa mestitsejä, alkuperäisasukkaiden ja eurooppalaisten jälkeläisiä. Väestössä on pieni osa myös kiinalaisten siirtotyöläisten jälkeläisiä. Kulttuurissa ollaan erityisen ylpeitä maan hyvästä taloustilanteesta ja korkeasta koulutusasteesta. Costa Rican perusruokia ovat maissitortillat, pavut, riisi, juusto, kananmunat, kana ja liha. Juhliin on tavallista valmistaa kokonainen grillattu porsas.

Hondurasin ja Costa Rican erot

Hondurasin värikäs historia on jättänyt jälkensä maahan, mutta tämä on toisaalta myös kulttuurillinen rikkaus. Costa Ricassa on vahvasti nähtävillä luonnonsuojelu ja korkea teknologia. Varmemmin aurinko paistaa Hondurasin rannoilla, vuoria puolestaan löytyy molemmista patikoinnista kiinnostuneille. Nicaraguan naapurimaat ovat melko erilaiset toisiinsa nähden, joten mahdollista vierailua näihin maihin voi miettiä omien kiinnostusten pohjalta, mutta kumpikaan ei takuulla jätä kylmäksi.

One thought on “Nicaraguan naapurimaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *